LisasNewYork

Vardagslivet i New York har börjat!

Kategori: Mitt liv i New York

Hej hej, här kommer en liten update! Jag har skrivit alldeles för lite här, förlåt! Jag har spenderat en och en halv vecka här i New York nu och förmodligen hunnit med mer än vad jag skulle ha gjort på ett par månader hemma. 
 
I mitten av förra veckan träffade jag en kompis från Brasilien, en jättetrevlig kille som tyvärr har åkt hem nu. Vi hann dock med att göra massor av saker, vi cyklade och åkte skridskor i Central Park, upptäckte massa restauranger både här på Upper West och downtown, såg två filmer på bio (Django Unchained började bra men slutade dåligt och var alldeles för lång, Mama var bra men läskig och sorglig så jag grinade haha), varit på MoMA, Museum of Modern Art och sett "Skriet" i verkligheten och massa andra tavlor av bla Picasso, Van Gogh, Pollok  och min favorit Monet. Riktigt häftigt!
 
Har dessutom besökt ett underbart ställe som heter Max Bremer Chocolate. Det är en restaurang/café som specialiserat sig på choklad och det är precis så fantastiskt som det låter. Världens godaste lava cake med pure melted chocholate över, och deras Mexican Spice Hot Chocolate är to die for. Och så har jag varit på den svenska godisaffären Sockerbit, lovely men så jävla dyrt jämfört med priserna i Sverige. 12.99 dollar/lb.. Mer än dubbelt så dyrt alltså. 
 
I torsdags var jag på möte på skolan, första mötet med en del av min klass, och i måndags började skolan. Klockan 8.15 började första lektionen som mest bestod av information, information, information och att träffa mina ca 60 klasskamrater. Det är så mycket information att ta in! Vi har fått en hel folder med massor av papper att läsa igenom och lära sig och info om programmet, plus massor av muntlig info. Kaos i hjärnkontoret. Vi fick även vårt första Class Card och jag tog min första danslektion, Basic Ballet med Joy Karley. Det är ENORMT viktigt att inte komma för sent här, man får inte komma in om man är mer än 5-10 minuter sen och lärarna blir INTE glada.. I know it out of experience. Kom ju självklart för sent till min första dansklass. Inte smart. 
 
Igår hade vi self defense class och lärde oss "vett i storstaden" och att ta oss loss ur grepp och slå bad guys i ansiktet och knäa dem, haha. Det var kul! Sen följde jag med ett par mycket trevliga och glada aussies och fikade innan jag tog beginner hip hop för Leslie Feliciano och beginner jazz för Michelle Barber. Nivåerna här är helt galna. Basic är verkligen inte basic. Basic är mer som fortsättning är i Sverige. Beginner är som svensk fortsättning/mellan-nivå, Advanced beginner är som mellan/avancerad och allt över Intermediate är riktigt avancerat, proffesionell nivå. Det känns lite tråkigt att gå ner på basic/beginner när man varit på typ mellan-nivå i Sverige, men skulle jag ta Intermediate här skulle jag nog halvdö!
 
När jag kom hem igår och gjorde mat i det kassa köket så var det väldigt fullt, slog mig därför ner bredvid en Colombiansk kille som jobbade inom finance och var här i New York på jobbintervju. Alla är jättetrevliga här, och det svåra är att veta vilka man verkligen kan lita på och vilka man kanske ska vara lite mer försiktig med. Det roliga med hostellivet är att man träffar så mycket olika människor från hela världen och man lär sig så mycket genom att prata med dem! Igår till exempel lärde jag mig  att inte skaffa telefonabonnemanget jag funderat på, Straight Talk, eftersom det uppenbarligen bara är skit. Så det blir nog T-Mobile istället, som de flesta har, även om det är lite dyrare.
 
Idag har vi haft Prep for Placement, alltså förberedelser inför morgondagens Placement Class som är som en audition som kommer att hjälpa oss med vilka nivåer vi bör gå inom de olika stilarna. Vi lärde oss en del av stegen vi ska göra imorgon och fick ännu mer information. Sen tog jag och Hannah, som också är svensk, Basic Ballet för Christa S som vikarierade för Dariusz Hochman och senare Basic Ballet igen för Joy Karley. Två balttklasser på en dag är väldigt påfrestande när man typ aldrig har dansat balett förut och särskilt när man inte har dansat över huvud taget på ca två månader, men det är så lärorikt! Och Basic är ju inte direkt vad  basic skulle räknas som i Sverige, det är mer som fortsättning, så när de visar väldigt snabbt och säger "So you do penchée, pas de bourrée, glissade, pas de chat, then four assemblé." så blir jag minst sagt förvirrad, men det roliga är att efter ett par vändor så fattar jag oftast och då känns det så otroligt bra! 
 
Nu är jag hemma på hostelet igen och har ätit sallad och sagt hejdå till min Colombianska vän, har även ätit mango vilket är väldigt svårt när den enda fungerande kniven man har tillgång till är en plastkniv. De har väldigt bra frukt här, jättegoda jordgubbar, körsbär och mango, men det är rätt dyrt. Mat överhuvudtaget är dyrt! Och nudlar är inte roligt att leva på liksom. Man får göra det bästa av situationen och äta skivad kalkon/kyckling/skinka med sallad och bönor på burk... men det blir trist det med. Jag vill ha en spis! 
 
 Kläder däremot är billigt, köpte två t-shirts idag att ha till dansen, och de var på rea på Forever 21 vid Times Square så de kostade sammanlagt ca 70 kr inklusive moms. Jag hatar moms. Man har ingen aning om hur mycket saker kommer att kosta! Står det 12 dollar så kostar det inte 12 dollar utan 12 dollar plus moms, och momsen är olika för olika grejer och jag har ingen koll alls. Något annat som är irriterande är dricks som  man måste lämna på restauranger och till taxichaufförer. 15% av priset ca, väldigt mycket. 20% om man verkligen är nöjd med servicen. Det suger faktiskt. 
 
Det känns så konstigt att man liksom har börjat få in en vardag här, i New York liksom. Kliver av tunnelbanan vid Times Square varje dag liksom, vet åt vilket håll 6th Avenue ligger och kan svara om någon frågar mig om det, hittar i tunnelbanan... Det känns mystiskt. Det är så annorlunda mot lilla Djurås där bussarna in till Borlänge går två gånger om dagen på helgerna. Om någon hade sagt till mig för ett par år sen att jag skulle åka ensam till New York utan att känna någon och dansa på en skola vid Times Square hela dagarna så skulle jag inte tro dem, men här är jag. Och jag har det underbart!
 
Jag ska försöka skriva oftare, när jag skaffat mobilabbonnemang kan jag ju blogga från mobilen också och inte bara från hostelet där jag har Wi-Fi. Men nu måste jag verkligen sova om jag ska orka upp till Placement Class imorgon! Kan tyvärr inte lägga upp några bilder eftersom denna Apple-dator inte har nån himla USB-hub.
 
Hugs and Kisses!
 
 

Kommentarer

  • Mamma säger:

    Härligt att höra att du trivs så bra!
    Eftersom du inte vet vem du kan lita på och vem du ska vara försiktig med, så... var försiktig och lita inte på nån ;)

    2013-02-07 | 07:20:27

Kommentera inlägget här: